Forum o forum

Forum o forum

SzukajSzukaj   Użytkownicy   Rejestracja   Wejście
Dzisiaj: 19.01.2026 - 23:58:54
Strony:  1  

Nie działa hamulec na wyłączonym zapłonie

WiadomośćAutor

Witam. Od niedawna jestem posiadaczem Audi A3 8P Sportback, 2006 rok, 1.9. Mam dziwny problem z hamulcem, otóż nie mogę wcisnąć hamulca na wyłączonym zapłonie (trzeba użyć siły żeby go wcisnąć), a po przekręceniu kluczyka i odpaleniu zapłonu hamulec działa leciutko. Wiecie co może być przyczyną i jakie są ewentualne koszty naprawy? PS. zapomniałem dopisać, że raz na jakiś czas hamulec normalnie wciska się na wyłączonym zapłonie.

vector

Cichy obserwator

Statystyka:
09.08.24 - 07:40:36
Wiadomość # 1
RE: Nie działa hamulec na wyłączonym zapłonie

Żadne, bo to prawidłowe działanie hamulca z wspomaganiem podciśnieniowym. Po zgaszeniu silnika robi się twardy po paru naciśnięciach i mięknie po odpaleniu. 99,999% pojazdów osobowych jeżdżących po drogach tak ma (pozostałe 0,001% to zabytki bez wspomagania). Usterką jednak będzie, jeśli pedał twardnieje w stosunkowo niedługim czasie po wyłączeniu silnika. U mnie 2 dniach dalej pierwsze naciśnięcia są miękkie.

----------------------------------------
https://i.imgur.com/rodnKt1.png

ZioPeng

Cichy obserwator

Statystyka:
09.08.24 - 07:45:48
Wiadomość # 2

Dzięki za pomoc, właśnie wyszedł mój brak wiedzy na temat samochodów :shock: Pozdrawiam :D

----------------------------------------
Dziękuję, że przeczytałeś/aś mój post Jeżeli chcesz, odpisz [ Spoiler ]

rafik

Cichy obserwator

Statystyka:
09.08.24 - 07:53:11
Wiadomość # 3

Jak chcesz mieć pewność, to poproszę o odpowiedzi: -Zapalasz, gasisz. Ile naciśnięć na pedał zrobisz, zanim zrobi się twardy? -Robisz twardy pedał. Próbujesz go nacisnąć i jednocześnie zapalasz. Poszedł od razu w dół/zmiękł? -Czy jak zgasisz, to po jakim czasie pierwsze naciśnięcie będzie od razu twarde? Serwo i zawór kierunkowy powinien móc utrzymać podciśnienie w serwie przez co najmniej 3-4 dni (własne obserwacje) zanim z serwa ujdzie całe podciśnienie

Pawełuz

Cichy obserwator

Statystyka:
09.08.24 - 08:04:09
Wiadomość # 4
Strony:  1  

Administrator zabronił gościom odpowiadać na wiadomości! Aby się zarejestrować, kliknij link: rejestr

Uczestnicy

Driven by: SMF 4.22