Witam wszystkich i z góry przepraszam, jeśli w złym miejscu umieściłem ten wątek. Mam gorącą prośbę: od miesiąca jestem posiadaczem Mondeo MkI kombi i od kilku dni z tylnego prawego koła dochodzi rytmiczne dość głośne "dudnienie", którego częstotliwość narasta wraz z prędkością, tak jakby podczas obrotu koło o coś zawadzało. Podczas hamowania natomiast dźwięk ten zanika. Co może być tego przyczyną? Przyznam, że mocno mnie to niepokoi(względy bezpieczeństwa) a i zdecydowanie przeszkadza podczas jazdy(hałas). Będę wdzięczny za odpowiedzi.
ale jako że przy hamowaniu problem nie występuje, diagnozę kolegi uro2 bym odrzucił, podejrzewałbym hamulce. wydaje mi sie ze z tyłu masz bębny więc musisz zdemontować i sprawdzić co tam się dzieje. chyba że masz tarcze w co wątpię, bo jeśli tak to sprawdź klocki - może nie dolegają, może się już kończą.
Mam bębny. Podniosłem samochód na lewarku i obracałem kołem i o nic nie ocierało. Niestety nie mam garażu ani miejsca gdzie mogę pomajstrować a poza tym nie bardzo się na tym znam. Jeśli okaże się, że to bębny to ile może kosztować naprawa-tak w przybliżeniu. Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Pozdrawiam Pionki-miasto mi bliskie.
niewiadomo co się w tym bębnie stało. dopóki nie rozbierzesz nic nie dam rady wywróżyć. jeśli zdecydujesz się na wymianę szczęk i cylinderków w bębnie to będziesz musiał zrobić to parą (czyli komplet na tył) i za części zapłacisz coś koło 100-150zł. no chyba że już bębna wiele nie zostało, to jeszcze bębny, też podobny wydatek :) najpierw zdemontuj koło i bęben i zobacz co jest grane, jak nie znasz się zbytnio - to zapłać jakiemuś mechaniorowi za zdjęcie koła, bębna i diagnozę.