Forum o forum

Forum o forum

SzukajSzukaj   Użytkownicy   Rejestracja   Wejście
Dzisiaj: 20.01.2026 - 00:02:41
Strony:  1  2  

Silnik 1,8 TD w końcu jaki olej

WiadomośćAutor

Wymiana zbliża się coraz bardziej a ja cały czas nie mam 100% pewności jaki olej wybrać. Najgorzej że nie znam jeszcze dokładnej kondycji mojego Mondka. To będzie jego pierwsza zima u mnie. Dlatego korci mnie 5w30 bo jest rzadszy i przez to mniejsze opory ale nie którzy też doradzają 10w40. Koszt Fordowskiego 5w30 i innego (np. Mobil) 10w40 jest podobny. A jeszcze pytanko : ile tego oleju trza zakupić (oczywiście filtr będzie wymieniany)?

lukaszewicz

Cichy obserwator

Statystyka:
03.08.23 - 07:22:12
Wiadomość # 11
RE: Silnik 1,8 TD w końcu jaki olej

Karteczki nie posiadam ale mam jeszcze troszkę w bańce oleju właśnie tego 5w30. Gostek mówił że taki mu lali. Jak na razie silnik jest w sumie suchy, choć trochę z przodu po prawej stronie jak przed nim stoję to jest jakiś zapocony ale w sumie nic więcej. A jakie masz doświadczenie jeśli chodzi o gęstość w zimę (nasz klimat bywa różny) i czy taki olej nie ma wpływu na turbo sprężąrkę?

----------------------------------------
Moje projekty domów

artuur677

Cichy obserwator

Statystyka:
03.08.23 - 07:33:00
Wiadomość # 12

A zalał ktoś do siebie taki olej : Taki olej proponowała mi też babeczka w sklepie i taki też wymieniają nie daleko mnie (ale już sporo sobie liczą). Niby parametry spełnia ale jakoś nie do końca mam zaufanie.

krawczykadrian

Cichy obserwator

Statystyka:
03.08.23 - 07:42:15
Wiadomość # 13

No i tak zima w końcu się kończy a ja dopiero teraz na wiosnę będę wymieniał olej (aż wstyd się do tego przyznać). Trzeba przyznać że w zimie raczej nie miałem problemów z odpalaniem, jak większe mrozy to aku do domciu i rano jak ta lala. Myślę o oleju fordowskim bo na alle... jest taniej z dostawą niż ma babeczka GM w sklepie. A skoro jest taniej to po co przepłacać. Od razu mam zamiar wymienić filtr powietrza i kabinowy bo też od kupna rok temu tego nie wymieniałem. Proszę potwierdźcie mi że 5 litrów oleju starczy mi do wymiany. Mam jeszcze troszkę w butelce litrowej co została po gościu. A jak wezmę 6 litrów to nie chciałbym żeby mi tego sporo zostało bo nawet nie mam gdzie trzymać.

----------------------------------------
Dobrego dnia!

brzoza13

Cichy obserwator

Statystyka:
03.08.23 - 07:48:10
Wiadomość # 14
Strony:  1  2  

Administrator zabronił gościom odpowiadać na wiadomości! Aby się zarejestrować, kliknij link: rejestr

Uczestnicy

Driven by: SMF 4.22